Spotkania z kulturą japońską na zakończenie roku kalendarzowego 2018

Coroczne grudniowe spotkania o tematyce świąteczno-noworocznej, to u nas tradycja kilkuletnia. Zawsze wtedy cieszą się powodzeniem konkursy  (chwytanie groszku pałeczkami, wykonanie karty Bożonarodzeniowej/noworocznej). Spośród kart  z napisem po japońsku na Rok Dzika (zdjęcia poniżej) komisja miała dużą trudność z wybraniem 3 najlepszych, bo wiele było bardzo pomysłowych i ładnie wykonanych. Dlatego wyróżniliśmy 34, bo tyle zmieściło się w antyramie. Ułożyliśmy je w rzędach od najwyżej notowanych : I miejsce – karta z przestrzenną choinka na czerwonym tle, dwa II miejsca ( po bokach choinki) karty przestrzenne:  z choinką, gwiazdami i prezentami oraz  ze świnkami.

Podsumowaniem każdego z takich eventów jest degustacja. W tym roku była ona w formie warsztatów. Dziękujemy restauracji Kaminari  Sushi z ul. Piotrkowskiej 79, która przygotowała ryż dla ponad dwustu uczestników w ramach 7 dni. Pamiątkowe zdjęcia dokumentują te radosne chwile.