Warsztaty drzeworytu japońskiego

Warsztaty drzeworytu japońskiego w czasie ferii:  14.01 i 23.01 2020 r.

Możliwe w ciągu roku inne terminy do ustalenia.

Technika drzeworytu japońskiego rozwijała się w Kraju Kwitnącej Wiśni od setek lat, by osiągnąć swój najpełniejszy wyraz w postaci wielobarwnych druków ukiyo-e.
Zasada tworzenia odbitek graficznych polega na odciskaniu na papierze wzoru wyciętego w drewnianym bloku. Deskę pokrywa się farbą, przykłada do jej powierzchni papier i dociska go matrycy. Do każdego koloru należy przygotować osobną matrycę. Japońscy mistrzowie używali w swoich grafikach od czterech do nawet pięćdziesięciu kolorów. Drzeworyt japoński stał się ikoną sztuki i rzemiosła tego kraju. Dzieła Ando Hiroshige, Katsushika Hokusai, czy Kitagawa Utamaro są doskonale rozpoznawalne w Europie i Ameryce.

Warsztaty prowadzi p.Tomasz Kawełczyk – absolwent i wykładowca Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi. W 2017 obronił doktorat na Wydziale Grafiki i Malarstwa. Od 2007 roku tworzy w technice drzeworytu japońskiego. W 2012 roku uczestniczył w rezydencji artystycznej w Japonii studiując technikę drzeworytniczą mokuhanga oraz techniki tworzenia składanych parawanów byoubu. Prowadził wiele warsztatów, wykładów i pokazów między innymi w Muzeum Narodowym w Warszawie czy Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie.

Jednodniowe warsztaty dla początkujących ( koszt 70zł) połączone są z krótkim wykładem dotyczącym tradycyjnej techniki drzeworytu japońskiego. Każdy uczestnik zapoznaje się z tradycyjną techniką barwnego drzeworytu japońskiego Moku hanga, będącego metodą druku farbami wodnymi na papierze przy użyciu drewnianych płyt graficznych. Uczestnicy poznają: tło historyczne rozwoju techniki, przykłady prac dawnych mistrzów, tradycyjne materiały i narzędzia związane z daną techniką graficzną, oraz szczegółowy proces powstawania odbitki graficznej od przeniesienia projektu na matrycę, przez wycinanie wzorów w desce po druk obrazu na papierze. Po wstępnym omówieniu teoretycznym każdy uczestnik ma możliwość wydrukowania jednego z pięciu przygotowanych drzeworytów, będącego kopią wielkich dzieł dawnych mistrzów drzeworytu japońskiego.